Skydda din dator mot virus!

De flesta av oss har förmodligen haft oturen att någon blivit drabbad av ett datorvirus. I vissa fall har man turen att datorn bara blir lite segare och att man sen kan ta bort viruset utan några större ingrepp.

Olika typer av virus slår dagligen till över hela världen, och i vissa av fallen händer att någons dator helt slutar att fungera på grund av ett virus. Då kan man behöva formatera datorns hårddisk och riskera att tappa allt man har sparat. Förutom det faktum att man kan ha oturen att förlora all sin data så finns det ett ännu allvarligare problem, nämligen att din personliga information hamnar i fel händer. Under första halvan av 2018 så hade över 90 000 fall av ID-kapningar blivit rapporterade i Sverige. En del av dessa ID-kapningar har även skett via bluff-sms och mejl. I takt med att tekniken utvecklas så gör tyvärr även brottsligheten online också det. Det dyker ständigt upp nya metoder för stöld och en av de senaste kallas för utpressningsvirus. Ett känt exempel på ett sådant virus är CryptoLocker som tar sig in i datorn via exempelvis bluffmejl för att sedan låsa hela din dator eller vissa filer. Viruset tvingar dig sedan att betala en lösensumma med bitcoin eller annan kryptovaluta för att låsa upp din dator igen. Du kan inte veta säkert om du får tillbaka kontrollen över din dator igen eller inte, i vissa fall har experter lyckats, i andra fall inte. Det har till och med hänt att en polisstation har fått hela sin databas låst och de var då tvungna att betala för att kunna använda sina datorer igen.

Hur skyddar man sig då mot detta? Det första man ska tänka på är att förse sin dator med någon typ av virusskydd, det finns idag flertalet gratis virusskydd som gör ett bra jobb. Man kan även välja att betala för ett mer komplett virusskydd med mer avancerade funktioner och alternativ. Man kan även klara sig långt på att helt enkelt vara försiktig, öppna till exempel aldrig länkar i mejl där du inte känner igen avsändaren, samma sak gäller med SMS. Har man otur så kan även telefonen bli drabbad. En av de mest effektiva lösningarna för att behålla sin data är att regelbundet säkerhetskopiera den, det funkar utmärkt att föra över sin saker till ett USB-minne eller en extern hårddisk.