Mjukvara via webben

web applikation internet

Tack vare stora framsteg i tekniken bakom hemsidor kan man idag göra otroligt avancerade program som går att köra direkt i webbläsaren. I denna artikeln går vi igenom grunderna av tekniken och visar några exempel på hur det fungerar i praktiken.

SaS – Software as a Service

Då dessa mjukvaror oftast är utvecklade för att köra största delen av de tunga beräkningarna och datahanteringen på en server i stället för på användarens dator så blir betalningsupplägget oftast lite annorlunda. Istället för att bara sälja en licens för mjukvaran så väljer man då att sälja den som en tjänst. Istället för att alltså låta kunden drifta tekniken själv så tar man som leverantör och sköter allt som har med serverdrift att göra.

Exempel

Denna typ av tjänster används idag av så väl privatpersoner som stora internationella företag. Hotmail (nu outlook.com) var en av de webbtjänster som först ersatte de traditionella alternativen för privatpersoner. Istället för att behöva installera en mjukvara som de klassiska mailklienterna krävde så kunde man enkelt gå in via webbläsaren och läsa sin mail, var man än befann sig i världen.

För företag så är urvalet av webbaserad mjukvara oändligt. Svenska MicroData är en av all de företag som erbjuder en mängd olika företagslösningar som går att köra direkt i webbläsaren. Istället för att behöva hålla ett stort pappersarkiv eller driva egna servrar så kan man med deras MicroWeb e-Arkiv nå allt från vilken mobil eller laptop som helst.

Systemet har även de funktioner man kan förvänta sig av ett modernt arkivsystem. Dokumenten kan förses så att endast vissa personer eller grupper har tillgång till dem. Det finns även bra funktioner för både spårbarhet, rapportering och gallring.

Arkivet kan användas för allt från bygglov till personalfiler och har för dessa två även specialfunktioner som gör hanteringen än mer enkel.

Tekniken bakom

För att kunna skapa en modern webbapplikation så krävs det att man har kunskap inom ett gäng olika områden. Förutom att kunna designa de grafiska elementen så krävs detta för att sätta ihop applikationen.

  • HTML 5 – Bestämmer applikationens layout
  • CSS – Bestämmer hur sajten skall se ut med färg, bakgrunder och avstånd mellan sajtens delar
  • JavaScript – Programmeringsspråket som körs på användarens dator och kan i realtid manipulera både HTML 5 och CSS koden.
  • Serversidespråk – Programmeringsspråk så som PHP, Ruby och Python körs på servern och sköter kontakt med databasen samt manipulering av informationen.