Marknadsföra dig på nätet

Med en egen firma har du många konkurrenter att tävla mot, oavsett vilken bransch du arbetar i. Ibland räcker det att marknadsföra sig lokalt för att få jobb, exempelvis om du arbetar som snickare eller har en städfirma. Men oavsett hur långt du vill nå, är det aldrig en dålig idé att marknadsföra sig på nätet. Och att marknadsföra sig rätt. 

Hemsida

Din bästa chans att hitta nya kunder och visa upp vad du erbjuder är via din egen hemsida. Först och främst ska du ha en enkel URL som folk kan komma ihåg. Modefotografen Jenny Bland har en sajt som heter kort och gott jennyblad.se. Fotografer blir kända med sina namn, inte ett företagsnamn så att köpa en domän med sitt eget namn är bästa alternativet. Har du en webbshop eller butik som du vill marknadsföra ska du använda butikens namn, inte ditt företags.

Vet inte lite om sajtdesign ska du helst köpa en färdig hemsida där tema, meny och funktioner redan finns. Du kan sedan ordna med text, bilder och färger som du vill och slipper koda och lära dig CSS för att försköna sajten.

Google

Använd Google till din fördel och marknadsför dig därmed. Du kan använda deras tjänst AdWords för att få synas i matchande sökord. Som fotograf vill du så klart synas på ordet ”fotograf” när någon söker på Google. Genom att köpa en annons för det sökordet kommer din hemsida med en kort introtext att synas längst uppe i sökresultatet eller till höger. Du betalar per klick vilket gör att mindre populära sökord ger mindre trafik men är också billigare att köpa.

Det är lite av en konst att hantera AdWords, känner du dig osäker kan du kontakta en byrå eller läsa Googles egna information för att få mer hjälp att lyckas.