Anslutningssätt till internet

Det finns många olika sätt att ansluta till nätet i dag och vilket man bör välja beror till stor del på ens specifika situation. Det vanligaste i hemmiljö är att använda fiberbaserat bredband eller adsl. Där har fiberledningarna möjlighet att ge allra högsta hastighet och stabilitet men även adsl-tekniken har faktiskt utvecklats under senare år och kan även den användas för att skapa riktigt bra uppkopplingar.

Sedan finns givetvis en rad andra mindre vanliga lösningar som kan användas i vissa fall. Den som verkligen bara använder begränsad informationsmängd mycket sällan kan till exempel i teorin fortfarande använda ett klassiskt gammalt modem och surfa via det vanliga telefonnätet. Detta är dock högst ovanligt. I så fall är det nog troligare att man vill välja att använda internet på andra platser och till exempel ansluta sin dator till ett publikt wifi-nätverk på ett bibliotek, restaurang, café eller liknande.

Då gäller det givetvis att man är säker på att anslutningen är tillräckligt säker för att inte riskera intrång. Detta sätt är även ett smidigt för den som är på resande fot och behöver koppla upp sig en stund.

Ett annat sätt att lösa behovet av att komma åt internet när man är på resande fot är genom ett vanligt mobilabonnemang med surffunktion. Många av oss använder som bekant detta för att använda internet när vi är utanför hemmet.

Man kan även använda sin mobiltelefon som ”modem” till sin dator när man reser eller befinner sig avsides för att få ett mer bekväm surfande. Då kan man dela anslutningen antingen med wifi genom att göra den till en mobil surfpunkt eller genom att koppla in den med en usb-kabel.